2014. szeptember 22. 19:12 - SamuelDivinium

Eszközök

Kismillióféle és -fajta eszköz található a boltokban amik segíthetik a kertészkedést, de ennek töredékére van szüksége az amatőröknek. Később be lehet már ruházni mindenféle flancos dologba, ha biztosan tudjuk, hogy ez nagyon megy nekünk, de addig maradjunk az alapoknál. Próbáltam olyan kellékeket beszerezni, amik a pénztárcát is kímélik, hisz nincs is annál rosszabb, mint kikölteni egy vagyont olyan dolgokra amikbe később belebukik az ember. 

Az első és legfontosabb dolog leszögezni, hogy ezek hosszútávú befektetések. A felületes olvasónak furcsa lehet, hogy több ezreket kiadok csak azért, hogy legyen egy palánta bazsalikomom, holott az ilyen-olyan hipermarketekben pár száz forintokért hozzá lehet jutni. Nem feltétlenül azért kell kertészkedni, hogy ezután csak abból megéljünk, amit megtermelünk - panelban hely sincs rá nagyon -, hanem a kertészkedés mivoltja miatt - ez egyébként igaz a panelkertészkedés minden részére. Kiskertekben, nagyobb telkeken ez már opció, mi viszont csak a szórakozás és a kikapcsolódás miatt csináljuk. Szóval ha legközelebb valaki azzal jön, hogy "minek kertészkedsz, hisz mindent meg lehet venni a boltban?" azt kell felelni "nem az úti cél a lényeg, hanem az utazás". 

Lássuk milyen eszközök segítségével fogok nekiállni a bazsalikom elültetéséhez és felneveléséhez:

Cserép

 Gondolom most sokakat sokkolt az információ, pedig nem is olyan egyértelmű ez, mint ahogy elsőnek látszik. Én háromféle bazsalikommal fogok kísérletezni az első ültetés során (bővebb infó egy későbbi cikkben) amit kétféle tárolóban fogok elültetni, egy agyagcserépben és egy műanyag ládában. Ettől függetlenül gyakorlatilag bármi alkalmas arra, hogy egyszerűbb fűszernövényeket ültessünk bele: régi fadoboz, konzervdoboz, stb. Ilyenkor persze ügyelni kell, hogy a tároló ne bomoljon le rövid időn belül, illetve ha fémről van szó, ne forrósodjon fel a tűző napon, mert elégeti a növény gyökerét. 

Virágföld

 Szerencsénkre a legtöbb növény ami termeszthető panelban az általános virágfölddel is megelégszik - legalábbis alapnak jó. Az én bazsalikomomnak például teljesen megfelelő.

Tápoldat

Van ahol írják hogy kell, van ahol azt, hogy nincs rá szükség, én mindenesetre vettem. Legjobb információim szerint a növény elültetése után 2-3 héttel érdemes elkezdeni adagolni a tápoldatot a földbe, mert kb. addigra fogy el belőle a nagy része a hasznos anyagoknak. Rengetegféle tápoldatot lehet kapni. Van szilárd, folyékony, önadagolós, lassan kiengedős, stb. Én kétfélébe ruháztam be, mindegyik önadagolós: egy általános növényekhez alkalmas oldatba, és egy kifejezetten zöld növényekhez alkalmas oldatba. Ezeknek a végét csak le kell csípni, majd beleszúrni a földbe, és fokozatosan adagolják a tápanyagot a növényeinknek. Azért vettem kétfélét, hogy kiderüljön melyik az amelyik jobb nekik, ha egyáltalán van különbség.

Vízpermetező

Ez nem az a szokványos, mindenféle vegyi anyagot szétszóró permetező, hanem a kézzel pumpálós, folyékony vízből vízpermetet csináló fajta. Amikor elszórjuk a magokat a földbe és betakargatjuk őket, nem túl szerencsés egy átmosó vízsugárral nyakon önteni, inkább lágyan permet formájában öntözzük meg őket. Hasznos még ezen kívül az olyan növényeknél, amelyek leveleit nedvesen kell tartani. 

Kertészkesztyű + szerszámok

A kesztyűt majdnem elfelejtettem beszerezni, pedig nem árt, ha nem csupa földesen (esetleg trágyásan) ülünk le pihenni kertészkedés után a szobában. Szerszámokból egy hármas pakkot választottam, semmi extra, műanyag ásó, gereblye és egy a dugványozáskor használatos lyukvájó. Utóbbira egy ideig nem lesz szükségem.

Egyéb kellékek

Igazából a tápanyagoldat ide is kerülhetne, ugyanis - mint már említettem - megosztó a vélemény róla különböző forrásoknál, van aki szerint opcionális, van aki szerint elengedhetetlen. Ilyen kategóriába esik még a drénezés, ami azt jelenti, hogy a cserép aljára kisebb méretű köveket (pl sóderből) helyezünk el 1-2 cm magasan vízelvezetés szempontjából. Erre jöhet még egy réteg pamut, ami azért felelős, hogy ha túlöntöztük a földet, akkor a felesleges vizet az alatta lévő kövekhez továbbítsa, de a földet ne mossa át, tápanyagait ne vegye ki belőle. A kövek a vizet tovább vezetik a cserép alján elhelyezett lyukakon, így a földünk mindig annyira lesz nedves, amennyire kell. Ezeket igyekszem én is elvégezni az ültetés folyamán - meglátjuk mennyi sikerrel.

Könyvek

 Abszolút mértékben opcionális. Én két könyvet vettem, mert amikor belelapoztam a könyvesboltban egyből láttam, hogy rengeteg hasznos információval fog szolgálni. Ezek persze elhagyhatóak, hiszen az internet is tele van jobbnál jobb oldalakkal és blogokkal (most is 1 olyat olvasol ;) )

A könyveket leszámítva ez az egész felszerelés került talán 2500 forintomba, és a tápoldatokon kívül mindegyiket újra és újra fel is fogom tudni használni. A virágföld is öt kilós ami elég egy jó időre.

 

Ezekkel az eszközökkel felszerelkezve neki is láthatok a bazsalikomjaim elültetésének. A magokról és az ültetés módjáról egy következő cikkben fogok írni. 

Címkék: egyéb eszközök
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://termpanel.blog.hu/api/trackback/id/tr526716067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása