2014. szeptember 23. 17:59 - SamuelDivinium

Bazsalikom küldetés - I. Fejezet: Magok

Hiába az elhivatottság és a megfelelő felszerelés, ha pont a lényeg hiányzik a repertoárunkból - a magok. 

Ebbe a mondatomba persze a gyakorlottabb kertészek bele is tudnának kötni azonnal - mellesleg jogosan. Ugyanis nem csak magról lehet növényeket ültetni, számos módja van ennek. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy érintőlegesen megemlítsem a legfontosabbakat:

  • Tőosztás: Ha egy növényünk már nagyon elburjánzott, vagy csak simán kettőt akarunk belőle csinálni, akkor egyszerűen megfogjuk, és körülbelül a közepénél kettévágjuk. A két fél növényt külön-külön elültethetjük és rövid időn belül kettő, egészséges növényünk lesz a korábbi egyből.
  • Dugványozás: A növényünk egy speciális részét (levelét, szárát, stb) leválasztjuk az eredeti növényről, és a kis darabkát ültetjük el külön. Ez a darab a megfelelő technika mellett saját gyökeret/szárat/levelet ereszt magának. Ez is egy módja az eredeti növényünk "klónozásának".
  • Palántázás: Legegyszerűbb módszer, ha egy kész palántát új földbe ültetünk és "már meglévő anyagból" dolgozunk.
  • Oltás: Ez a technika a leggyakorlottabb kertészeknek való. Lényegében két növényt "egyesítünk" egy egyéni cél érdekében. Például ha van egy almafánk, aminek remek termése van, de a fa gyökere kezd elrohadni, vagy a fa egyik felét elkezdték kártevők pusztítani, akkor az egészséges felét "beolthatjuk" egy másik almafába. Mondjuk egy olyanba aminek a terméséért annyira nem vagyunk oda, de a fa egészséges minden tekintetben, akkor az előbbi fából 1 darabot a megfelelő módszerrel beleolvaszthatjuk az egészséges fánkba. Ezzel a technikával elérhető az, hogy egy almafán 3-4 különböző alma is teremhessen, vagy akár azt is, hogy egyetlen növény segítségével a föld alatt krumpli, míg a szárakon paradicsom növekedjen.

Akkor hát következzék a magvetés. Az általános szabály, hogy a magokra annyi földet tegyünk, amekkora maga a mag is. Ez a bazsalikom esetében azt jelenti, hogy kb. leheletfinom föld réteget kell tenni a magokra. Éppen csak annyit, hogy egy szellő ne fújhassa le a virágföldünkről. Nagyobb magokat ültethetünk kisebb barázdákba is és akkor annyi földet lapátolunk rá, hogy a barázda kisimuljon.

Fontos kérdés, hogy milyen bazsalikomot akarunk ültetni. A boltban kapható bazsalikomhoz képest többfajta is létezik. Én három fajta bazsalikommal kísérletezhetek: a botlban is kapható, általam csak "általános" bazsalikomra keresztelt fajtával, van néhány lila levelű bazsalikom magom, illetve törpe bazsalikom magom is.

Számomra újdonság volt, hogy a magokat nem csak sima tasakban adhatják, hanem előre kiporciózott korongokba is rejthetik. Terveim szerint az "általános" bazsalikomot - ami a korongban van - a kerek agyagcserepembe fogom ültetni. Segítségképp 2-3 hét múlva a kék színű tápoldatot fogja kapni, ami a zöld növényekhez van kitalálva.

A széles műanyag ládába a törpe és lila bazsalikomok fognak kerülni, két szélén szétválasztva, középen pedig kicsit összekeverve. Ezek a zöld színű tápoldatot fogják majd kapni amit általános felhasználásra szánnak. (A kék színű oldat jó kifejezetten a zöld növényeknek, a zöld színű oldat jó minden növénynek, hol itt a logika?)

Következő cikkben már akció is látható lesz: a magok és a korong elültetése lépésről lépésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://termpanel.blog.hu/api/trackback/id/tr456722411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása